Rechtvaardige Rijkunst
 
Doe vandaag iets waar je morgen trots op bent.

Rechtrichten.


Je hoort steeds vaker mensen praten over het rechtrichten van je paard, maar wat is nou eigenlijk dat rechtrichten? En wat houdt verticale en horizontale balans nou eigenlijk in?  

Een paard is van nature links of rechts gebogen, net zoals een mens links of rechts handig is.  Uiteraard is ook hier nog weer een uitzondering op te vinden, namelijk een paard dat gebogen is in een S-curve.  Wanneer een paard linksgebogen is betekent dit dat het paard van oor tot staart meer naar links gebogen is. Voor een rechtsgebogen paard geldt alles wat hieronder beschreven wordt uiteraard andersom. Deze gebogenheid heeft gevolgen voor het paardenlijf. 

Hieronder een opsomming voor wat dit voor het lijf van je paard in houdt:  

Linkerzijde (linksgebogen paard).

Ø Korte spieren

Ø Sterke spieren

Ø Holle zijde

Ø Minder gewicht op linker voorbeen

Ø Kort (sterk) linker achterbeen  

Ø Linker heup hoger

Rechterzijde (rechtsgebogen paard).

Ø Lange spieren

Ø Slappe spieren

Ø Bolle zijde

Ø Lang (slap) rechter achterbeen

Ø Meer gewicht op rechter voorbeen  

Ø Rechterheup lager


Wat merk je in de praktijk?
Zoals je als ziet zijn de linkerzijde en de rechterzijde van het paard niet hetzelfde. Dit levert problemen op als je er niet voor zorgt dat door training de linker en de rechterzijde van het paard gelijkwaardig wordt. Problemen waar je tegen aan kunt lopen zijn onder andere;

Ø Sterker op de teugel aan de bolle zijde van je paard

Ø Niet kunnen buigen naar de bolle zijde, makkelijk buigen naar de holle zijde

Ø Staken, rennerig zijn, steigeren, bokken  

Ø Het paard valt over of op de schouder

Ø Zadel dat scheef op de rug van je paard ligt

Ø Een bepaalde gang niet kunnen uitvoeren

Ø Hoofdschudden

Ø Kreupelheden


De verticale & horizontale balans.

Door je paard op de juiste manier te trainen met de juiste oefeningen ga je het paard leren verticaal in balans te komen. Een paard dat verticaal in balans is draagt evenveel gewicht op zijn linker als op zijn rechter schouder. Een paard dat verticaal in balans komt zal dan ook altijd uit zichzelf gaan nageven en ontspannen.  

De verticale balans is dus de balans tussen de linker en rechterzijde van je paard. De gelijke verdeling tussen het gewicht op de linker en rechter schouder van je paard.

En dan komen we vervolgens uit op de horizontale balans. De horizontale balans is de gewichtsverdeling tussen het gewicht aan de voor en achterbenen van je paard.  Een paard heeft van nature meer gewicht op zijn voorbenen. Als er dan ook nog een zadel en ruiter op komt te liggen komt dit gewicht er ook nog bij op de voorbenen. Om de ruiter goed te kunnen dragen zal het paard het gewicht wat te veel op voor is moeten overhevelen naar de achterbenen.  Hierdoor kan het paard tot dragen komen en gaat het gewicht meer van de voorbenen af.  

Uiteraard zijn er verschillende redenen waarom je paard verticaal of horizontaal uit balans is.  

Ik vind dat wanneer je een paard traint je dit altijd moet doen met goedkeuren van een specialist. Het kan namelijk zo zijn dat je paard uit balans is door een blessure en dus compenseert in zijn hele lijf. Voor je een paard traint moet je dit uit kunnen sluiten. Uiteraard moet je een paard soms juist trainen als het compenseert door een blessure, maar alles in overleg met een specialist.  

Het herstellen van de verticale en horizontale balans van je paard betekent dus eigenlijk dat je je paard aan het rechtrichten bent.   

Je hebt nu wat informatie gelezen over wat nu eigenlijk het rechtrichten en de verticale en horizontale balans inhoudt. Ik vind dat dit de basis voor elk paard moet zijn. En deze balans kan je op verschillende manieren toepassen. Je kan dit alles een paard leren door aan de hand te werken, te longeren met enkele of dubbele lijn of uiteraard tijdens het rijden. Er zijn verschillende oefeningen om er voor te zorgen dat je paard in balans komt en gaat nageven en ik help je graag daarbij!

 
 
 
 
E-mailen